Media
Estimările calitative și cantitative a potențialului de eficiență energetică per sectoarele economiei naționale
16.12.2024

Eficiența energetică, sursele regenerabile de energie, tehnologiile noi aplicate procesului de decarbonizare a sectorului energetic, dar și aspectele economice și investiționale, au fost subiecte de discuții în cadrul atelierului de lucru cu tema ”Estimările calitative și cantitative a potențialului de eficiență energetică per sectoarele economiei naționale – eveniment desfășurat în incinta Institutului de Energetică a Universității Tehnice a Moldovei la data de 11 decembrie 2024.

În cadrul evenimentului au participat reprezentanți ai instituțiilor cheie din domeniul energetic, unde au fost familiarizați cu noile cercetări pe care le desfăşoară Institutul de Energetică, prin intermediul proiectelor finanțate de Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare  - Reziliența Republicii Moldova la situații de criză - prioritatea  strategică   III „Mediu si schimbări climatice”.

Invitații au avut ocazia să asculte din prima sursă progresele pe care le-a înregistrat Institutul de Energetică pe parcursul anului 2024, dar și să viziteze, instalația proiectată și funcțională de integrare a pompelor de căldură în returul sistemului centralizat de încălzire. Cercetările efectuate în această direcție au scos în evidență rezultate pozitive, care confirmă că soluția tehnică dezvoltată poate fi replicată la o scară mai largă în domeniul clădirilor rezidențiale și a celor publice. Astfel, tehnologiile inovative sunt parte esențială a tranziției către un sistem energetic mai sustenabil și prietenos cu mediul înconjurător.

În cadrul evenimentului au fost prezentate 3 rapoarte:

1. Dr. Mihai Tîrşu, "OPORTUNITĂȚI DE REALIZARE A TRANZIȚIEI ENERGETICE ÎN RAIOANELE REPUBLICII MOLDOVA" Conducător al proiectului 23.70105.7007.09. Prezentare disponibilă aici.

2. Ion Rudei, "ANALIZA COMPARATIVĂ PRIVIND APLICAREA SCHEMEI DE SPRIJIN CONTORIZARE NETĂ VERSUS FACTURARE NETĂ" Proiect 23.70105.7007.10, Conducător Dr. Vasile DAUD. Prezentare disponibilă aici.

2. Dr. Anatolie Juravliov, "MODELAREA FIZICĂ A SISTEMULUI DE TERMOFICARE PRIVIND INTEGRAREA POMPEI DE CĂLDURĂ ÎN SISTEMUL DE ALIMENTARE CENTRALIZATĂ CU ENERGIE TERMICĂ" Proiect 23.70105.7007.10, Conducător Dr. Vasile DAUD. Prezentare disponibilă aici.

Categorie:
Cuvinte-cheie: