Media
Masa rotundă „ Sistem de trigenerare”
08.12.2022

Astăzi, 08 decembrie 2022 Institutul de Energetică, în parteneriat cu Universitatea Tehnică „Gh.Asachi” din Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi au realizat evenimentul de diseminare a rezultatelor funcţionalităţii sistemelor de trigenerare montate la Vadul lui Vodă (10,5kW), Moldova şi Răducăneni (4,0kW), Iaşi realizate în cadrul proiectul „Cercetarea și promovarea generării eficiente de energie prin trigenerare și utilizare a resurselor solare regenerabile pentru obținerea energiei electrice, căldurii și frigului și achiziționare de echipamente” , cod 2SOFT/1.2.66 finanţat prin Programului Operaţional Comun România – Republica Moldova 2014–2020 şi de închidere a proiectului.

În cadrul evenimentului au fost prezentate informaţii despre rezultatele obţinute pe durata cercetării şi exploatării sistemelor de mai bine de 9 luni şi a fost prezentat Ghidul practic pentru selectarea şi dimensionarea capacităţii necesare a sistemului elaborat şi implementat.

Dl Manager Dr. Nicolae Covalenco a prezentat structura instalaţie, principiul de funcţionare şi avantajele  sistemului PVT, dar şi beneficiile care se pot obţine.

Dl Tîrşu Mihai, Directorul Institutului de Energetică a prezentat ghidul elaborat şi a scos în evidenţă aspectele specifice care trebuie considerate la dezvoltarea şi realizarea a astfel de sisteme. S-a menţionat, că în condiţiile crizei energetice actuale acest sistem se recuperează în mai puţin de 3 ani şi conduce la creşterea nivelului de securitate energetică.

Subiectul abordat în cadrul evenimentului a fost de interes sporit şi participanţii au adresat o serie multe întrebări şi au venit cu propuneri. 

Materialele evenimentului pot fi descărcate de pe pagina proiectului https://2soft.energetica.md   

 

Din partea echipei proiectului,

Dr. Tîrşu Mihai

Categorie:
Cuvinte-cheie: