Media
Demonstrarea funcţionalităţii sistemului fotovoltaic-termic de 10,5kW
20.05.2022

Astăzi, 20 mai 2022 Institutul de Energetică, în parteneriat cu Universitatea Tehnică „Gh.Asachi” din Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi au organizat evenimentul de demonstrare a funcţionalităţii sistemului fotovoltaic-termic de 10,5kW instalat la Vadul lui Vodă (staţiunea balneară „Bucuria Sind”) realizat în cadrul proiectul „Cercetarea și promovarea generării eficiente de energie prin trigenerare și utilizare a resurselor solare regenerabile pentru obținerea energiei electrice, căldurii și frigului și achiziționare de echipamente” , cod 2SOFT/1.2.66 finanţat prin Programului Operaţional Comun România – Republica Moldova 2014–2020.

În cadrul evenimentului au fost prezentate informaţii despre beneficiile proiectului de către Directorul Institutului de Energetică Dr. Mihai TÎRŞU. Dl Dr. Nicolae COVALENCO, manager al proiectului, a prezent unele rezultate prealabile practice cu referire la eficienţa sistemului obţinute pe durate de 4 luni de exploatare.

Participanţii la eveniment au beneficiat de un tur la instalaţia PVT-10,5kW şi au obţinut explicaţii privind regimul de funcţionare şi structura acestuia.

Prezentatorii au concluzionat, că sistemul este unul inovativ, produce concomitent 3 produse: energie electrică, energie termică şi frig. Totodată, sistemul este mai eficient decât utilizarea separată a PV şi colectoarelor solare.

Categorie:
Cuvinte-cheie: